Özellikle orta ve büyük ölçekli inşaat alanlarında işçilere firmalar tarafından yatacak yer sağlanır ve şantiye ranzası yaygındır. Bu yatak tipleri sayesinde şantiye yatakhaneleri en verimli şekilde kullanılarak daha fazla sayıda işçinin barınması sağlanır.
Şantiye ranzası için malzeme olarak genellikle çelik kullanılmaktadır. Zor paslanan ve dayanıklı olan çelik, ortama şık bir görünüm de katar. Ancak çelik her ne kadar dayanıklı bir malzeme olsa da nemli ortamlarda pas tutar. Bu da ranzaların kullanım ömrünü kısaltır. Bu yüzden, yatakhanenin yüksek oranda nem barındırmadığından emin olunmalıdır.
Sadece inşaat alanlarında değil aynı zamanda;
-Okul
-Öğrenci Yurtları
-Fabrikalarda da yoğun olarak kullanılmaktadır. Bazı ranza tipleri nadir de olsa ev kullanımına da uygundur.
İşçi ranzası olarak da bilinen şantiye ranzalarının pek çok avantajı vardır. Özellikle kalabalık ortamlarda kullanılan bu yatak tipleri, çoğu zaman hayat kurtarıcı roldedir. Şantiye ranzalarının avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Bir inşaatta onlarca işçi çalışır. Hatta büyük şantiyelerde bu sayı binleri dahi buluyor. Bu kadar çok sayıda işçinin şantiye alanlarına yakın alanlarda ikamet etmesi hem zaman hem de yolda harcanan enerji kaybını önlemek için elzemdir. Şantiye yakınlarına kurulan geçici yatakhaneler ise çoğu zaman bütün işçilere ayrı alanlar sunmaz. Bu gibi durumlarda az yer kaplayan ancak daha fazla sayıda işçinin barınmasını sağlayan şantiye ranzası tercih edilmektedir.
İşçi ranzası yapım malzemesi olarak çelik kullanıldığını belirtmiştik. Çelik diğer malzemelere göre kıyaslandığında oldukça uzun bir ömre sahiptir. Üstelik taşınma veya kurulum esnasında çeliğin bozulma veya kırılma olasılığı oldukça düşüktür.
Bu ranzalar genellikle inşaat bittikten sonra tekrar kullanılmaz. Dolayısıyla hem düşük maliyetli hem dayanıklı hem de az yer kaplayan bir yatak tipinin tercih edilmesi önem taşır. Şantiye ranzası ise bu koşulları sağlayan düşük maliyetli bir yatırımdır.
Ranza seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bu önemli noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Yatakhane genişliğine uygun ölçülerde şantiye ranzaları üretmek mümkündür. Bu yüzden ranzaları satın almadan önce yatakhane ölçüleriniz bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin
Seçeceğiniz ranzaların korkuluk sistemi, taşıyıcı iskeleti ve yatağın altındaki taşıyıcı ızgaraların dayanıklı olduğundan emin olunmalıdır.
Kimi ranzalarda merdiven sistemi olmayabilir. Bu da işçilerin yataklara çıkarken zorluk yaşamasına hatta düşüp yaralanmalarına sebep olabilir. Bu yüzden seçilen ranzanın merdiven sistemine sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Bazı ranzalar fazla yüksektir ve tavana oldukça yakın mesafede kalır. Bu durumda kullanıcının başını tavana çarpma olasılığı oldukça yüksektir. Buna karşın bazı ranzalar oldukça alçaktır. Özellikle ranzanın alt katında kalanlar için kullanım bu durumda oldukça zordur. İş Sağlığı Tüzüğü’ne göre katlar arası mesafe en az 80cm olmalıdır. Bu durum göz önünde bulundurularak yatak seçimi yapılmalıdır.
Ranza kurulumu oldukça kolaydır. Sadece birkaç dakikada 2 katlı bir ranzayı kurma şansına sahipsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek yatakhane kurulumu yapabilirsiniz.
Yatak başlığını sabit tutun ve yatak iskeletlerini başlığa sabitleyin. Daha sonra diğer yatak başlığını alın ve iskeletleri yatağın diğer başına geçirin. Bu işlemi iki yatak için de yapın.
Yatak iskeletini hazırladıktan sonra, yatağın çökmesini engelleyen ızgaraları iskelete yerleştirin.
Ranzalar birbirine geçirmeli bir sisteme sahiptir. Yatak başlığında bulunan bölmeler sayesinde ranzalar sabit bir şekilde durur. Bir yatağı diğerinin üstüne koyun ve sabit olduğundan emin olun.